Starta nytt eller köpa företag

Om funderingarna går mellan att starta ett nytt företag eller köpa en befintlig verksamhet så bör man först fundera igenom på vilken typ av företag och verksamhet man är intresserad av. Du kanske har en unik idé som du vill pröva och då är förmodligen valet ganska enkelt - du startar ditt eget företag och bygger upp det från grunden. Fördelen är att du får forma det precis som du vill. Kanske finns det inte så många andra företag inom samma bransch och konkurrensen är liten.

Om du i stället vill köpa ett befintligt företag har du fördelen att kunna följa resultaten sedan en tid tillbaka och analysera dels hur företaget går, dels hur det kan tänkas gå framöver. Förmodligen finns där redan en upparbetad kundkrets och affärsrelationer. Det blir helt enkelt lättare att kalkylera och förtjänsterna kan komma snabbare än om du startar ett nytt företag från grunden.

Förmodligen kommer du få lägga en större insats själv, speciellt om det är ett företag som går med god lönsamhet. Just företag med god lönsamhet kan dessutom vara svåra att hitta, det är inte särskilt ofta dessa blir till salu i jämförelse med förlustverksamheter. Har du dock en stor portion mod och idéer för att vända trenden inom ett befintligt företag som går dåligt kan det förmodligen bli en god investering!